Hotărârea nr. 1563/2024 prevede aprobarea Metodologiei de organizare şi funcţionare a serviciilor de educaţie timpurie complementare.
În sistemul naţional de educaţie funcţionează atât servicii standard, cât şi servicii complementare pentru educaţie timpurie, adresate copiilor cu vârste între 3 luni şi 6 ani.
Serviciile de educaţie timpurie complementare se înfiinţează la iniţiativa unităţilor administrativ – teritoriale sau a inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în situaţia în care nu există suficiente creşe şi/sau grădiniţe ori în situaţia în care numărul de locuri din creşe şi grădiniţe disponibil este mai mic decât numărul de copii de vârstă antepreşcolară sau preşcolară din circumscripţia şcolară sau din unitatea administrativ – teritorială respectivă. Acestea funcţionează ca structuri ale unităţilor de învăţământ din acea unitate administrativ – teritorială sau din alte unităţi administrativ – teritoriale.
Serviciile de educaţie timpurie complementare pot fi înfiinţate şi organizate în sistem public şi privat, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, cu cel puţin două grupe de copii.