Metodologia de recunoaştere a actelor de studii!


Ordinul nr. 3840/2025 aprobă Metodologia de recunoaştere a actelor de studii care în statul de origine dau acces la profesia didactică, eliberate de instituţii acreditate de învăţământ din Uniunea Europeană, Spaţiul Economic European, Confederaţia Elveţiană şi din străinătate, precum şi recunoaşterea competenţelor în vederea exercitării profesiei de cadru didactic calificat în învăţământul preuniversitar din România.

Procedura de recunoaştere constă în evaluarea şi compatibilizarea nivelului, domeniului şi/sau a specializării absolvite în state membre ale Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European, în Confederaţia Elveţiană şi în străinătate prin raportare la sistemul românesc de învăţământ, cu luarea în considerare a condiţiilor de exercitare a profesiei de cadru didactic în învăţământul preuniversitar din România.

Recunoaşterea se finalizează cu eliberarea unui atestat de recunoaştere a dreptului de a exercita profesia didactică în învăţământul preuniversitar din România prin care i se acordă titularului (denumit în continuare solicitant) drepturi în vederea accesului ca personal didactic calificat în învăţământul preuniversitar din România.

Recunoaşterea se realizează de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, prin Direcţia generală management, carieră didactică şi reţea şcolară în învăţământul preuniversitar, autoritate competentă pentru profesia de cadru didactic în învăţământul preuniversitar, conform reglementărilor europene şi naţionale.

Atestatul de recunoaştere permite înscrierea la concursul pentru ocuparea posturilor/catedrelor vacante/rezervate într-o unitate de învăţământ preuniversitar din România, în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare.