Calendarul zilei


Bună dimineaţa !
Vineri, 20 iunie 2025

Motto“Caută să nu dormi o noapte pentru a găsi soluţia, decât să nu dormi un an din cauza celor ce-ai făcut.” – proverb african

Astazi este: Ziua Mondială a Refugiatului

S-au întâmplat pe 20 iunie:

În România:
1940 – La București este inaugurat Institutul de Antropologie, fondat prin eforturile doctorului Josef Francisc Rainer. Astăzi, instituția poartă numele „Francisc Rainer” și face parte din Academia Română.
2001 – Încep oficial lucrările la autostrada București – Constanța, un proiect de infrastructură menit să îmbunătățească transportul între capitală și litoral.
2012 – Fostul premier Adrian Năstase este condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru infracțiuni de corupție în dosarul „Trofeul calității”. În momentul în care polițiștii sosesc pentru a-l escorta la penitenciar, acesta încearcă să își ia viața cu un pistol.

În lume:
1837 – Prințesa Victoria urcă pe tronul Marii Britanii, marcând începutul unei domnii de peste șase decenii.
1837 – Președintele american Andrew Johnson anunță achiziționarea provinciei Alaska, un teritoriu vast ce va deveni parte a Statelor Unite.
1976 – Nava spațială americană „Viking-1” ajunge pe suprafața planetei Marte, devenind prima sondă care efectuează o aterizare reușită și trimite imagini detaliate ale planetei roșii.
2005 – Canada devine a patra țară din lume care legalizează căsătoria între persoane de același sex, marcând un moment important în recunoașterea drepturilor civile.

S-au născut pe 20 iunie:
1924 – Chet (Chester Brown) Atkins, muzician country american.
1936 – Billy Guy, vocalist american (The Coasters).
1936 – Mickie Most (Michael Hayes), compozitor, producator (Animals) şi cântăreţ britanic (Mickie Most & The Playboys).

S-au stins din viaţă pe 20 iunie:
1870 – Jules Huot de Goncourt, scriitor şi istoric francez; împreună cu fratele lui, Edmond de Goncourt, a redat atmosfera vieţii culturale a vremii în “Jurnalul” publicat în 1896; tot el a împlinit dorinţa testamentară a fratelui lui de a întemeia Academia Goncourt care acordă în fiecare an Premiul Goncourt pentru cel mai bun roman apărut în Franţa (n.17.12.1830);
1962 – Profesorul şi balcanologul Victor Papacostea (n.21.01.1900).
1969 – Emanoil Arghiriade, matematician strălucit, membru al Academiei Romane (lucrări şiintifice: “Sur les surfaces de Cech”, “Sur le contact d’une surface et d’une quadrique”) (n.02.01.1903).
1995 – Emil Cioran, eseist şi filosof, unul dintre cei mai originali oameni de cultură contemporani (“Lacrimi şi sfinţi”, “Tratat de descompunere”, “Îndreptar pătimaş”, “Amurgul gândurilor”) (n.08.04.1911).