În Monitorul Oficial nr. 340/2025 a fost publicată Legea nr. 48/2025 privind aprobarea Politicii publice de proprietate privată a statului.
Întreprinderile publice îndeplinesc activităţi economice şi/sau obligaţii de serviciu public, prin urmare, în funcţie de natura activităţilor desfăşurate, acestea se pot clasifica după cum urmează:
a) întreprinderi publice al căror obiectiv este să creeze valoare economică, într-o manieră sustenabilă;
b) întreprinderi publice al căror obiectiv principal este cel de îndeplinire a obligaţiilor de serviciu public, inclusiv operarea unor monopoluri naturale şi politici publice.
Provocarea generală cu privire la exercitarea de către stat, respectiv de către unităţile administrativ – teritoriale, a calităţii de acţionari/asociaţi la întreprinderile publice – societăţi, respectiv proprietari la regiile autonome de la nivel central şi local constă în realizarea unui echilibru între profitabilitate sustenabilă şi îndeplinirea obiectivelor Guvernului şi ale unităţilor administrativ – teritoriale, pornind de la rolul fundamental al statului, respectiv acela de a acţiona în interes naţional şi pentru binele public.
Perspectiva de proprietar activ a statului este, totodată, una pe termen lung, ceea ce presupune organizarea activităţii de administrare şi conducere a întreprinderilor publice de o manieră care să genereze un nivel înalt al profitabilităţii, prin corelare cu scopurile şi obiectivele stabilite pentru aceste întreprinderi pentru un orizont de timp extins.
În calitate de proprietari responsabili şi activi, statul/unităţile administrativ – teritoriale se asigură de faptul că participaţiile statului în cadrul întreprinderilor publice sunt gestionate în condiţii de profitabilitate şi de o manieră sustenabilă care să consolideze încrederea cetăţenilor.
Totodată, este important ca evaluarea îndeplinirii obiectivelor de către întreprinderile publice să vizeze inclusiv mecanismele prin care acestea generează valoare durabilă.