Se facilitează utilizarea fondurilor externe nerambursabile!


OUG nr. 42/2024 prevede modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 173/2022 privind stabilirea unor măsuri necesare pentru îndeplinirea jaloanelor şi ţintelor din Planul naţional de redresare şi rezilienţă.

Compania Națională de Investiții (CNI) devine structură de implementare pentru noi proiecte cu finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență, din domeniul sănătății, turismului și culturii și al bunei guvernanțe.

Actul normativ aprobat modifică și completează cadrul legal care să permită utilizarea fondurilor externe nerambursabile/rambursabile din cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, pentru implementarea jaloanelor și țintelor din PNRR în diverse domenii.

Componenta 11 – Turism și Cultură cuprinde două proiecte:

  • „Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România”; Acest proiect va reflecta contribuția comunității evreiești la dezvoltarea și modernizarea statului român, va pune în valoare cultura și tradițiile evreiești și va prezenta publicului atrocitățile petrecute în timpul Holocaustului. Va fi, așadar, un spațiu al rememorării, al educației civice și al cercetării, dar și un pilon al luptei împotriva antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură. Investiția este estimată la 268,2 milioane de lei.
  • „Memorialul „Închisoarea Tăcerii” Râmnicu Sărat și Centrul Educațional privind Comunismul în România”; Această investiție de aproximativ 77,2 de milioane de lei va contribui și la educarea în spiritul respectului față de valorile democratice.

Componenta C14 – Buna guvernanţă cuprinde 3 proiecte:

  • sediul Judecătoria Buzău;
  • sediul Judecătoria Galați;
  • sediul Tribunalul Alba.

Potrivit legislației, valoarea totală a celor trei proiecte de modernizare a sediilor Judecătoriilor din Buzău și Galați și Alba este de peste 276 milioane de lei.

Aceste modificări legislative sunt destinate să permită implementarea și finanțarea eficientă a acestor proiecte esențiale pentru dezvoltarea și îmbunătățirea diferitelor sectoare ale economiei.

, ,