Pe site-ul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice a fost supus dezbaterii publice proiectul de HG privind participarea Romaniei la monitorizarea comuna de cercetare a Dunarii din anul 2013.
Astfel schimbările preconizate ţin de acţiunile de monitorizare în vederea cercetării prevăzute a se derula în cea de a 3-a expediţie din anul 2013, vor sta la baza elaborării şi implementării celui de al 2-lea plan de management bazinal de 6 ani pentru perioada 2015 – 2021. De asemenea, acţiunea va contribui semnificativ la finalizarea unor metode comune de monitorizare şi evaluare a stării Dunării pe întreg tronsonul de peste 3000 km, care pot fi utilizate şi de România. Efortul financiar pentru Romania este mult mai mic prin aceasta co-participare decât dacă acţiunile menţionate ar fi realizate doar la nivel naţional.
Participarea României, financiar şi logistic la cea de a 3-a monitorizare comună pe Dunăre impune eforturi financiare mult mai mici decât elaborarea celui de al 2-lea plan de management în mod singular de către România şi cu avantaje mai mari.