ÎCCJ. Înlocuirea măsurilor stabilite printr-un ordin de protecţie!


Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost sesizată în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile cu privire la următoarea chestiune de drept:

Dacă dispoziţiile art. 49 din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice se interpretează în sensul că, pentru formularea unei cereri de înlocuire a măsurilor stabilite printr-un ordin de protecţie emis pe durată maximă, persoana împotriva căreia a fost emis ordinul trebuie să facă dovada îndeplinirii condiţiilor prevăzute de art. 49 alin. (2) şi dacă procedura de soluţionare este cea prevăzută de art. 49 alin. (3) din lege?

Trebuie subliniat că îndeplinirea întocmai a condiţiilor prevăzute de art. 49 alin. (2) din Legea nr. 217/2003 nu poate fi solicitată în situaţia înlocuirii unei măsuri dispuse prin ordinul de protecţie nici ca urmare a aplicării acestei norme legale prin analogie, deoarece, în conformitate cu art. 10 din Codul civil, normele legale care restrâng exerciţiul unor drepturi civile se aplică doar în cazurile expres şi limitativ prevăzute de lege.

Se poate conchide astfel, în cadrul normativ prezentat, în sensul că legiuitorul a înţeles să reglementeze în mod explicit condiţiile cumulative care trebuie verificate de către instanţa de judecată pentru revocarea ordinului, întrucât admiterea acestei cereri determină înlăturarea oricăror restricţii pentru reclamant, apreciindu-se că măsurile dispuse iniţial nu mai sunt necesare pentru protecţia victimei, ca urmare a constatării încetării stării de pericol avute în vedere la momentul instituirii acestora.

Prin Decizia nr. 60/2025, publicată în Monitorul Oficial nr. 290/2025, dispoziţiile art. 49 din Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se interpretează în sensul că, pentru formularea unei cereri de înlocuire a măsurilor stabilite printr-un ordin de protecţie emis pe durată maximă, persoana împotriva căreia a fost emis ordinul nu trebuie să facă dovada îndeplinirii, cumulativ, a condiţiilor prevăzute de art. 49 alin. (2) din aceeaşi lege.
.